In de boeiende mix van verzamelde verhalen spelen tijdens elke editie van Stadsfestival Damme de kracht van het woord en de macht van het beeld de hoofdrollen. Met een grensoverschrijdende combinatie van onder andere literatuur, beeldende kunst, fotografie, muziek, filosofie, natuur en gastronomie brengt Stadsfestival Damme jaarlijks een belevingsfestival voor jong en oud.

PERIODE
21.09.2018 - 02.12.2018

OPENINGSUREN
woensdag tot en met zondag
van 11u tot 18u

Tijdens de herfstvakantie alle dagen open van 11u tot 18u.

TICKETS
festivalpas €10
kinderen -12j gratis

ONTHAAL
d’oede schole, Burgstraat 5, 8340 Damme

PARCOURS
Een festivalpas kan je kopen aan het onthaal in d’oede schole. Naast de eerste exporuimte vind je hier ook de boekshop en een gezellig leescafé waar je doorlopend ook je kleine honger kunt stillen. Verder in de stad kan je me de festivalpas nog twee andere binnenlocaties bezoeken en langs het parcours zijn ook twee buitenlocaties te vinden. In de festivalpas staat een handig plan om zo je wandeling uit te stippelen.

DEELNEMENDE KUNSTENAARS
INGRID GODON (BE) - TOON TELLEGEN (BE) - MAEN FLORIN (BE) - JAN VAN IMSCHOOT (BE) - KOEN VANMECHELEN (BE) - ANDREAS HETFELD (NL) - GEERTJE VANGENECHTEN (BE) - KATRIN DEKONINCK (BE) - PETER VERHELST (BE) - MIEKE TEIRLINCK (BE) - RANDALL CAESAR (BE) - DIDIER MAHIEU (BE) - GINO LUCAS (BE) - PEGGY WAUTERS (BE) - YVES VELTER (BE) - IEF SPINCEMAILLE (BE) - PEDRO MARZORATI (ARG) - GOTTFRIED HELNWEIN (AT) - TEJA VAN HOFTEN (NL) - JONCQUIL (NL) - KOENRAAD TINEL (BE) - JEF PAEPEN (BE) - THOM PUCKEY (UK) - JENNY YMKER (NL) -OUSSAMA TABTI (DZ) - JONATHAN SULLAM (BE) - RON HASELDEN (UK) - RIA ROERDINK (NL) - ANJET VAN LINGE (NL) - SAMUEL YAL (FR) - BENJAMIN BERGMANN (DE) - LAURA ECKERT (DE) - EGLE KARPAVICIUTE (LT) - JERRY KOWALSKY (NL) - SEET VAN HOUT (NL) - ROLAND RENS (BE) - CLAUDIO PARMIGGIANI (IT) - FABRICE SAMYN (FR) - MAARTEN VANDEN EYNDE (BE) - MATHIEU KLOMP (NL) - CHAIM VAN LUIT (NL) - YUMIKO YONEDA (JP) - NORBERT SCHWONTKOWSKI (DE) - NICHOLAS VANDER BIEST (BE) - MAARTEN INGHELS (BE)

LEESCAFE

Welkom in ‘d’oede schole’ waar we graag een levendige ontmoetingsplek bieden met respect voor elkaar. We ontvangen jullie hier graag in ons leescafé, een in bohemienstijl ingerichte huiskamer in de stad. Op de beperkte kaart vind je een aanbod aan biologische dranken, een kleine selectie aan artisanale patisserie en enkele lunchgerechten bereid met pure, duurzame producten waar we trots op zijn. De samenwerking met lokale ambachtelijke bedrijven die eerlijk eten produceren én goed voor de omgeving zorgen staat hierbij voor ons centraal. Voor onze kleinste bezoekers is er ook een kinderhoekje en vanaf het voorjaar van 2019 kunnen kinderen zich uitleven op de oude speelplaats waar er aansluitend aan het terras een alternatieve speeltuin wordt ingericht.

SHOP

In onze aansluitende boekenwinkel vind je een interessante selectie uit het recent boekenaanbod. Ook een beperkte keuze aan tijdschriften is voorhanden. Daarnaast vind je er ook enkele fijne hebbedingen gecreëerd door enthousiaste en ambachtelijke makers.  Betekenisvolle en duurzame cadeautjes voor anderen. Of voor jezelf. Maar altijd om te koesteren.

EXPO /  EVENT

Spring ook eens binnen in de oude turnzaal, een trans-disciplinaire event-ruimte waar we wisselende expo’s van jonge en iets minder jonge makers presenteren. Regelmatig staan hier ook lezingen, huiskamerconcertjes, performances, filmvoorstellingen… op het programma.   

AGENDA EVENEMENTEN STADFESTIVAL

22.09.2018: lezing Maarten Inghels

30.09.2018: open atelier Heike Sofia Villavicencio

06.10.2018: Rope walk

13.10.2018: European Citizen Pop Song

14.10.2018: workshop 'portretten' Ingrid Godon

21.10.2018: lezing Marjan Meganck

28.10.2018: Sophia Amman zingt Leonard Cohen

01.11.2018: Reveil '18 - Damme

02.11.2018: Barbara Rottiers

Barbara Rottiers heeft meer dan 15 jaar ervaring als presentatrice en programmamaakster voor Radio 1 (VRT). Ondertussen trok ze met een verhalenmachine door Afrika (Storysnapper, één, VRT), schreef en recenseerde ze kinderboeken (Lannoo uitgeverij, Jury Gouden Uil Jeugd, Cobra.be) en was ze regelmatig gastvrouw voor allerlei evenementen (o.a. Muntpunt, Boekenbeurs, Festival van de Gelijkheid).

Ze vertelt en verzamelt verhalen in de meest uiteenlopende vormen en maakt beeldend werk. In d'oede schole komt ze vertellen aan de hand van een vertelkoffer

15u - 16u

04.11.2018: Rope Walk

Rope is een touw en een kunstwerk in één. Het is 60 meter lang, 30 centimeter dik, helblauw en een creatie van de Belgische kunstenaar Ief Spincemaille. Omdat het zo disproportioneel groot is en zijn functie verloren heeft, reist Rope rond. Het wil opnieuw functie en betekenis krijgen, en daar kan jij bij helpen!

Tijdens Stadsfestival Damme wordt Rope niet alleen in de expozaal in d’oede schole gepresenteerd, maar maakt het ook uitstappen naar de buitenwereld. Tijdens zo’n ‘Rope Walk’ nemen twintig à dertig mensen onder begeleiding van de kunstenaar het touwkunstwerk mee op een korte wandeling door Damme. De wandeling eindigt ergens in het stadje, waar Rope een tijdelijke sociale ruimte wordt. Hier geeft Ief een korte presentatie over voorgaande reizen en de artist decentered art-methode die hij hanteert om tot zijn creaties met Rope te komen.

Deelnemen kan gratis, meld je gewoon om 16u30 aan bij ons onthaal in d'oede schole (Burgstraat 5, Damme). 

17.11.2018: Bart Moeyaert

Hoera! Op zaterdag 17 november komt onze schrijversheld Bart Moeyaert op bezoek om voor te lezen uit zijn nieuwste boek ‘Tegenwoordig heet iedereen sorry’. Van harte welkom om 14u om te komen luisteren naar de warmste stem der lage landen, die na zijn voorleessessie ook nog eens zijn boeken zal signeren. Wij reserveren alvast onze stoelen, sorry.

Oei. Sorry!

Dit event is gratis, vol is vol.

24 & 25.11.2018: Ingrid Godon

We krijgen maar niet genoeg van de geweldige Ingrid Godon. Haar werk neemt nu al een prominente plaats in op de expo in d’oede schole, maar daar komt binnenkort nog veel nieuws bij. En enkele weken geleden gaf ze nog een zeer gesmaakte workshop portrettekenen voor een gezellig groepje deelnemers. Wie daar niet bij kon zijn, maar toch benieuwd is naar de manier waarop een tekenwonder haar illustraties maakt, is op 24 en 25 november erg welkom in Ingrids open atelier. Dan ziet u haar doorlopend aan het werk in de workshopruimte in d’oede schole. Kom maar eens een praatje slaan, of laat u gewoon verwonderen door haar welgemikte potloodvegen en penseelstreken!

Gratis toegang.

02.12.2018: Lara Taveirne

De heerlijke Lara Taveirne heeft inmiddels al haar derde roman gepubliceerd en dat vieren we graag mee! Op zondag 2 december komt ze Stadsfestival Damme afsluiten met een voorleesmoment uit haar nieuwste, ‘Kerkhofblommenstraat’. We zeggen wel dat ze komt voorlezen, maar als Lara voorleest lijkt het eigenlijk meer alsof je naar een minimalistische theatervoorstelling kijkt, zo sterk leeft ze zich in haar personages in. Ben je er ook graag bij? Wees dan welkom om 15u in d’oede schole (Burgstraat 5)!

Dit event is gratis.