d’oede schole vind je vanaf 21 september 2018 in de Burgstraat 5, Damme.

WELKOM
Samen met de start van de allereerste editie van het Stadsfestival opende ook de heringerichte site d’oede schole. Naast het onthaal van het festival vinden bezoekers op deze locatie vooral een bruisende en gezellige ontmoetingsplek. Met een leescafé, een boekshop, een workshopatelier en een polyvalente eventruimte bieden we aan de bezoekers van d’oede schole graag tijd en ruimte voor beleving. Of je nu langskomt met vrienden, alleen of met je gezin, je kan er steeds terecht voor wat rust of enkele kleine ontdekkingen. 

LEESCAFE
In het leescafé kan je een bezoek aan het Stadsfestival starten of afsluiten met een (h)eerlijke koffie/thee of een fris aperitief. Je kan hier ook doorlopend terecht om de kleine honger te stillen. Op de kaart staat een beperkte maar eerlijke selectie van desserts, lunch gerechten en tapas. Samenwerking met lokale ambachtelijke bedrijven die eerlijk eten produceren én goed voor de omgeving zorgen staat centraal bij het samenstellen van de regelmatig wisselende kaart. Bij mooi weer is het groene terras geopend en zowel binnen als buiten is er ook gedacht aan de jongste bezoekers. Met een speelhoek en speeltuin zorgen we ervoor dat ook zij zich welkom voelen.

BOEKSHOP
Snuister bij een bezoek zeker ook eens in de boekenwinkel. Naast een zorgvuldig geselecteerd en verrijkend aanbod aan boeken, vind je hier ook enkele hebbedingen om te koesteren. Authentiek naar inhoud en vorm, uitgezocht met aandacht voor originele Belgische makers.

WORKSHOPS
Ga je liever zelf creatief aan de slag? Bekijk dan zeker eens het aanbod workshops die je bij ons kan volgen. Meestal heel toegankelijk, soms eens voor gevorderden. Maar altijd ontstaat er iets persoonlijks en dus uitzonderlijks.

EXPO IK WORDT
In de voormalige turnzaal van d’oede schole treden bezoekers even binnen in de wereld van illustratrice Ingrid Godon (BE) en auteur Toon Tellegen (NL). 

Tijdens haar periode als illustratrice voor verschillende uitgeverijen ontstaan in 1995 Nellie en Cezar, de geesteskinderen van Ingrid Godon. Na het verschijnen van haar eerste prentenboek ‘Wachten op een matroos’ in 2000 legt Ingrid zich steeds meer toe op het illustreren van prentenboeken. Er komt ook meer en meer belangstelling voor haar nieuwe werk, met opdrachten uit het buitenland. Intussen groeien 'Nellie & Cezar' uit tot de lievelingen van vele kleuters en kleuterleiders.

Ingrid blijft door de jaren heen zoeken naar vereenvoudiging en uitpuring en dit brengt haar meer en meer bij de essentie. Haar werk wordt opgemerkt vanwege haar poëtische, gevoelige personages en enscenering. In 2011 verschijnt ‘Ik wou’ bij Lannoo. Dit boek staat helemaal los van haar werk voor kinderen en spreekt voor het eerst ook volwassenen aan. Geïnspireerd door oude portretfoto's maakte Ingrid haar eigen portrettenreeks. Het idee om ze bij elkaar te brengen in een boek, was voor de hand liggend. In dezelfde reeks verschenen later ook 'Ik denk' en 'Ik moet'. De Nederlandse auteur Toon Tellegen stelde voor om de beelden van tekst te voorzien en dit resulteerde in een aangrijpende ontmoeting tussen woord en beeld.

De kinderboeken, vaak dierenverhalen, van de Nederlandse auteur Toon Tellegen worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang. Hier in de turnzaal brengen we een selectie van de portretten van Ingrid gecombineerd met enkele tekstfragmenten van Toon.

Naast het werk van Toon en Ingrid vind je in d'oede schole onder andere ook werken van kunstenaars Maen Florin (BE), Chaim Van Luit (NL), Graham Fagen (SCT)en Oussama Tabti (AL).

Afbeeldingen