WINTERZINNEN


Onder de noemer Winterzinnen staan er op weekend- en feestdagen regelmatig kleine maar fijne evenementen op de agenda die graag een brug slaan naar verschillende kunstdisciplines. Met een gevarieerd aanbod van onder andere open ateliers, intieme concerten, verrassende workshops en boeiende vertellingen staat er zeker voor elk wat wils op het programma. De kalender wordt in de loop van het festival verder aangevuld met nieuwe ontdekkingen. Neem dus zeker een kijkje op de website bij het plannen van uw bezoek. Ben je graag snel op de hoogte van al we te bieden hebben? Volg ons dan op facebook en instagram!

De plaatsen voor deze voorstellingen zijn steeds beperkt. Wil je zeker zijn van een plaats, dan raden we aan om in te schrijven via info@stichtingijsberg.be
Indien het om een betalende voorstelling gaat, kan u enkel de dag zelf aan het onthaal bij IJsberg betalen.KALENDER

 zaterdag 14  & zondag 15 september - performance Camille Dufour

Tijdens haar performances drukt Camille Dufour live monumentale houtsneden af op papier met behulp van een stuk zeep uit Aleppo. Ze inkt elke matrijs slechts één keer in en drukt meerdere exemplaren tot de inkt volledig is opgebruikt en de laatste druk, heel subtiel, vrijwel onzichtbaar geworden is. De bedrukte doeken worden een voor een, na druk, te drogen gehangen. Het proces is een gelaagde fysieke uitputtingsslag waarmee Camille Dufour, symbolisch, de zonden van de mensheid weg wast. De uiteindelijk gevormde installatie is een monumentale verstilde getuige van de performance.

 

zaterdag 21 en zondag 22 september - performance Camille Dufour

zaterdag  13u30 - 17u
zondag 13u30 - 18u

zondag 29 september - belevingstocht voor kinderen vanaf 6jaar

Op zondag 29 september en zondag 13 oktober neemt gids Françoise kinderen en hun (groot)ouders (of peters, meters,...) mee op pad doorheen de locaties. Onderweg vraagt ze zich bijvoorbeeld samen met hen af of dat wel kan, een walvis die door de gang vliegt. Of is ze benieuwd of iemand een toren van glazen kan maken die nog hoger is dan die van kunstenaar Peter. De tocht is toegankelijk voor kinderen vanaf 6 jaar en voor grote mensen die ook nog graag af en toe met de verwonderde blik van kinderen naar de wereld kijken.

uur: 11u
duur: 1,5u
prijs: kinderen tot 12 jaar gratis, vanaf 12 jaar €10 (= festivalpas)

zaterdag 5 & zondag 6 oktober - performance Camille Dufour

 Tijdens haar performances drukt Camille Dufour live monumentale houtsneden af op papier met behulp van een stuk zeep uit Aleppo. Ze inkt elke matrijs slechts één keer in en drukt meerdere exemplaren tot de inkt volledig is opgebruikt en de laatste druk, heel subtiel, vrijwel onzichtbaar geworden is. De bedrukte doeken worden een voor een, na druk, te drogen gehangen. Het proces is een gelaagde fysieke uitputtingsslag waarmee Camille Dufour, symbolisch, de zonden van de mensheid weg wast. De uiteindelijk gevormde installatie is een monumentale verstilde getuige van de performance.

zondag 13 oktober - belevingstocht voor kinderen 

Op zondag 13 oktober neemt gids Françoise kinderen en hun (groot)ouders (of peters, meters,...) mee op pad doorheen de locaties. Onderweg vraagt ze zich bijvoorbeeld samen met hen af of dat wel kan, een walvis die door de gang vliegt. Of is ze benieuwd of iemand een toren van glazen kan maken die nog hoger is dan die van kunstenaar Peter. De tocht is toegankelijk voor kinderen vanaf 6 jaar en voor grote mensen die ook nog graag af en toe met de verwonderde blik van kinderen naar de wereld kijken.

uur: 11u
duur: 1,5u
prijs: kinderen tot 12 jaar gratis, vanaf 12 jaar €10 (= festivalpas)

 

zaterdag 19 oktober, 15u - Wij zijn breekbaar
poëzie & muziek

uur: 15u
duur: 45min
ticket: €5

Dichter, schrijver en performer Koen Snyers  & muzikante Sarah Vaesen vormen samen KAAi collectief dat met podiumcreaties een pleisterplek bieden in vluchtige tijden, een plek waar woord en muziek aanmeren. De muzikale vertelling. In de muzikale vertelling Wij zijn breekbaar eert Koen Snyers het breekbare van het leven met een slingerend, poëtisch verhaal gebaseerd op zijn vierde bundel. Multi-instrumentaliste Sarah Vaesen schept sfeer en omhelst het verhaal met muziek, zang en woord.

zaterdag 26 oktober - Hopper op de heuvel 
muziek - poëzie - vertelling 

Hopper op de heuvel is een programma naar aanleiding van de nieuwe bundel van Roel Richelieu Van Londersele. Hij schreef gedichten bij 15 werken van de Amerikaanse schilder Edward Hopper. Hij krijgt te doen met de eenzame personages zonder aanraking en brengt hen in gesprek tot ze een relatie proberen. Kunnen ze hun eigen kleuren toevoegen aan de schilderijen en zich een nieuw leven schenken? Liefde en afscheid op mensenmaat.

Gedichten: Roel Richelieu Van Londersele
Gitaar: Jean Van Der Schueren
Vertolking dialogen: RRVL en Pascale Van Den Abeele

uur: 17u
duur: 45min
ticket: €5

zondag 27 oktober - Chantal Pollier
verzamelde verhalen

De installatie curiosity killed the cat van beeldend kunstenares Chantal Pollier, te zien in de Margaretavleugel op het parcours, is een immer groeiende collectie van objecten en kleine kunstwerkjes. Zorgvuldig geschikt in een chaotische orde, is elk object is de bewaker van een persoonlijke herinnering. Ragfijne draden binden de objecten aan elkaar en vormen een hoogstpersoonlijke geschiedenis van woord en beeld. De installatie wekt de nieuwsgierigheid, smeekt om het woord, lonkt naar de anekdotes. Op zaterdag 27 oktober komt de kunstenares u meevoeren in de wondere wereld van het verhaal. Aan de hand van anekdotes vertelt ze over haar en uw eigen kleine wereld die tegelijk uw enige, hoogst persoonlijke, grootse wereld is.

12u - 14u - 16u
gratis

woensdag 30 oktober - workshop  voor kinderen

uur: 14u - 17u
prijs: €5 

In de herfstvakantie kan je op woensdag 30 oktober samen met Françoise je handen komen vuil komen maken. Net zoals kunstenaar Matthias ga je aan de slag met klei en leer je wat je allemaal met dit materiaal kan doen. Aan het eind van de workshop ga je naar huis met je eigen kunstwerk.
De workshop is toegankelijk voor kinderen vanaf 5 jaar.

vrijdag 1 november - Seraphine Stragier & Frederik Lucien De Laere 
cello & poëzie

Op Allerheiligen nemen we graag even de tijd voor een warm samenzijn. Seraphine Stragier is multi-instrumentaliste en thuis in verschillende muzikale werelden. Ze is gepassioneerd door de Cello Suites van de Duitse componist J.S. Bach en vertolkt deze op ingetogen wijze. Ze speelt de onsterfelijke muziekstukken op een Boheems instrument van 300 jaar oud. Luister mee en droom weg bij deze eeuwenoude polyfonie die verstilling brengt. Dichter Frederik Lucien De Laere leest voor uit zijn werk dat vaak baadt in een mythisch-religieuze sfeer.

uur: 16u
gratis

 

zaterdag 2 november - Rijstpap met gouden lepel - Postkantoor 00/00/00

Postkantoor 00/00/00 schrijft brieven van en naar overleden mensen om zo mensen op verhaal brengen, door te schrijven over de dood heen. Want liefde overlijdt niet.
Op Allerzielen komt het postkantoor langs bij IJsberg in het kader van Stadsfestival Damme. Ze brengen er de performance 'rijstpap met een gouden lepel', een tête-à-tête over sterven en achterblijven.
Deelnemen duurt ongeveer 10 minuten en is gratis. Elke deelnemer gaat naar huis met een van de gelimiteerde set postkaarten geïllustreerd door Heike Sofia Villavicencio.

13u - 15u

16u - 17u

zaterdag 2 november - open atelier - Heike Sofia Villavicencio

Heike Sofia Villavicencio is een eigenlijk veel te bescheiden illustratrice die met magische penseelstreken prachtige miniatuurwerkjes op onder meer papier en steen tovert. Zo kan je sinds kort ook haar story stones kopen in de boekshop van IJsberg.
Op zaterdag 2 november kan je zelf komen kijken hoe Heike magie creëert op papier. In het kader van postkantoor 00/00/00 komt Heike die dag immers langs om voor de deelnemers een versie van een gelimiteerde postkaart geïnspireerd door het festivalthema te voorzien. Heike zal de hele dag aan het werk zijn in ons open atelier bij IJsberg. Kom even langs en laat je verwonderen! 

11u - 18u

zondag 3 november - Hans Klein Hofmeijer & Frederic Demeyer
Boekvoorstelling

Kan een boek over kunst tot een kunstwerk opgetild worden?
Het is geen evidentie. Maar dan is er het boek ‘Artefact’ nr. 953 – Gapingen van mijn geest- van Hans Klein Hofmeijer. Volgens kunstrecensent Frederik De Meyer (The Art Couch) een boek om langzaam en veelvuldig van te proeven. En om heel lang te koesteren. Op zondag 3 november gaat hij er samen met kunstenaar Hans Klein Hofmeijer over in gesprek bij IJsberg.

uur: 14u
duur: 1u
ticket: €5u (inclusief drankje)

zondag 3 november - Sophia Ammann trio
muziek

Sophia Ammann is een Belgische zangeres met Canadese roots die de voorbije jaren vooral in beeld kwam als de frontvrouw met engelenstem van Little Dots en Ansatz Der Maschine. Al van jongs af aan is ze gefascineerd door de muziek van Leonard Cohen, die ze samen met muzikanten Jon Birdsong en Joppe Tanghe op geheel eigen wijze terug tot leven wekt in een betoverende set. Welkom voor een wonderlijke muzikale middag in de prachtige setting van de kerk van Damme.

uur: 16u
tickets: €5

 

zaterdag 9 november - Laura Andriessen
open atelier

Laura Andriessen studeerde recent af aan KASK als illustratrice. In haar werk staat atmosfeer voorop en probeert ze met beelden en schrijfsels een wereld te creëren waarin je jezelf kan verliezen. Die wereld kan soms donker en melancholisch lijken, maar er is altijd wel iets van humor in te vinden. Op zaterdag 9 november laat ze zich in haar open atelier bij IJsberg inspireren door jullie. Welkom om Laura aan het werk te zien of om met haar in gesprek te gaan over wat haar drijft.

doorlopend

zondag 10 november - Chinese Theeceremonie - Gong Fu Cha

Theesommelier Ann Vansteenkiste reageerde bijzonder enthousiast op onze vraag om de rust van deze traditie van de theeceremonie tot bij IJsberg te brengen. Want de Chinese theeceremonie is meer dan theedrinken. Het is een feestelijk gebeuren waarbij men tijd maakt om te relaxen en te genieten van de geur en de smaak van thee en tevens een kennismaking met de Chinese cultuur en filosofie. Er wordt gespeeld met water, theeblaadjes en verschillende kleine tasjes. De nadruk wordt gelegd op de eenvoud en rust. 

De ceremonie zelf wordt ingeleid met een prachtige tekst van Thich Nhat Hanh waarna we zo lang mogelijk in stilte (meditatie) blijven.

uur: 11u - 13u - 15u - 17u
deelname: €10 (ceremonie van 1u, inclusief hapjes)

maandag 11 november - performance Camille Dufour

 Tijdens haar performances drukt Camille Dufour live monumentale houtsneden af op papier met behulp van een stuk zeep uit Aleppo. Ze inkt elke matrijs slechts één keer in en drukt meerdere exemplaren tot de inkt volledig is opgebruikt en de laatste druk, heel subtiel, vrijwel onzichtbaar geworden is. De bedrukte doeken worden een voor een, na druk, te drogen gehangen. Het proces is een gelaagde fysieke uitputtingsslag waarmee Camille Dufour, symbolisch, de zonden van de mensheid weg wast. De uiteindelijk gevormde installatie is een monumentale verstilde getuige van de performance.

 

zaterdag 16 november - Local people
muziek

Local People grasduint in akoestische rootsmuziek (folk, bluegrass, old-time, vroege jazz...), muziek van gewone mensen, liedjes met een verhaal, songs met een hart en sociaal bewogen teksten. Muziek uit vroeger tijden die de basis vormt van heel wat hedendaagse muziek. Een akoestische roadtrip van de Schotse Highlands over de Ierse grasvlaktes tot aan de Mississippi met een verrassend eigentijdse boodschap.

uur: 16u
ticket: 
€5

 

zondag 17 november - workshop voor kinderen

Op 17 november is het kunstendag voor kinderen, het is jullie dag! Op die dag zijn jullie de experten en hier bij IJsberg kunnen we jullie hulp gebruiken.  Wat vinden jullie van de kunstwerken, zijn ze grappig of net serieus, interessant of…saaaaai, WHAAAW of ok? Kom ze allemaal ontdekken in het stadsfestival en stel je top drie op.

uur: 11u
gratis

 

zaterdag 23 & zondag 24 november - performance Camille Dufour

Tijdens haar performances drukt Camille Dufour live monumentale houtsneden af op papier met behulp van een stuk zeep uit Aleppo. Ze inkt elke matrijs slechts één keer in en drukt meerdere exemplaren tot de inkt volledig is opgebruikt en de laatste druk, heel subtiel, vrijwel onzichtbaar geworden is. De bedrukte doeken worden een voor een, na druk, te drogen gehangen. Het proces is een gelaagde fysieke uitputtingsslag waarmee Camille Dufour, symbolisch, de zonden van de mensheid weg wast. De uiteindelijk gevormde installatie is een monumentale verstilde getuige van de performance.

 

zondag 24 november - Vlaeminck, Roose & Verhelst
poëzie & muziek

Bart Vlaeminck en Kries Roose zijn twee liedjesmakers. Singer-songwriters, maar dan in het Nederlands. Slechts gewapend met twee stemmen, een aantal gitaren en wat mondharmonica's brengen ze akoestische liedjes over helden, over graag zien, cowboys in pyjama, achtergelaten huisdieren en andere levensvragen. Over het leven in het algemeen en dat van u en hen in het bijzonder. Wat hen bindt is hun liefde voor taal en voor boeiende thema’s. Een liefde die ze delen met de Brugse stadsdichter Tania Verhelst. Samen brengen ze een intiem, koesterend geheel van liedjes en teksten dat zich nog het best laat omschrijven als aangenaam en deugddoend. Wedden dat u zichzelf herkent?

uur: 11u
duur: 1u
tickets: €5

 

zaterdag 30 nov - performance Camille Dufour

 Tijdens haar performances drukt Camille Dufour live monumentale houtsneden af op papier met behulp van een stuk zeep uit Aleppo. Ze inkt elke matrijs slechts één keer in en drukt meerdere exemplaren tot de inkt volledig is opgebruikt en de laatste druk, heel subtiel, vrijwel onzichtbaar geworden is. De bedrukte doeken worden een voor een, na druk, te drogen gehangen. Het proces is een gelaagde fysieke uitputtingsslag waarmee Camille Dufour, symbolisch, de zonden van de mensheid weg wast. De uiteindelijk gevormde installatie is een monumentale verstilde getuige van de performance. Om 13u - 18u

zondag 1 december - Atlas - Antwerpen (retour)
vertelling & live tekenen

Tijdens deze poëtische vertelling stelt Amina Belorf zichzelf aan de hand van de levenswandel van haar vader vragen over haar plaats in de wereld. Na vele omzwervingen kwam hij in de jaren '70 als gastarbeider naar ons land komen waar hij eerst aan de slag ging als mijnwerker in Beringen. Amina gaat op zoek naar het verleden en de toekomst van haar twee werelden, België en Marokko.

Samen met de tekenaar Ludwig Lemaire en ud-speler Ernest Van Rintel brengt ze haar verhaal in Atlas-Antwerpen (retour), een voorstelling vol aangrijpende woorden, kleurige beelden en dromerige muziek.

uur: 16u30
duur: 45min
tickets: €5

 

zondag 8 december - Wolf
graphic novel & muziek

Op de laatste dag van het festival brengen we WOLF:

een getekend concert geïnspireerd door de muziek van Wolfgang Amadeus Mozart, een tocht door polderland en kleverige kleigrond, een wreed wrang sprookje over de wolf die in ons woont.

Concept & tekst Alexandra Aerts / spel Merel De Vilder Robier / Live graphics Emilie Lauwers / Accordeon Ludo Mariën / Licht Hendrik Collier
In samenwerking met CC De Ververij Ronse / Met dank aan Noa Bromley

uur: 17u
duur: 45min
tickets: €5